MS hráčok do 18 rokov: Šesť gólov do nemeckej siete zabezpečilo Slovenkám štvrťfinálovú účasť

MIDDLETON (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa dočkala prvého víťazstva na majstrovstvách sveta v americkom Wisconsine. V záverečnom dueli základnej B-skupiny zdolala rovesníčky z Nemecka vysoko 6:2 a prvýkrát v histórii si zabezpečila miestenku vo štvrťfinále turnaja. Zverenky Gabriely Sabolovej postúpili medzi šesticu najlepších tímov podujatia a o prienik do semifinále zabojujú v piatok o 23.00 h SELČ proti Kanaďankám.

Slovenky boli počas celého stretnutia strelecky aktívnejšie, ale napriek tomu sa najprv ujali vedenia Nemky. V 11. minúte otvorila skóre Lola Liangová. Odpoveď nášho tímu však bola blesková a hneď dvojnásobná. Na konci 12. minúty využila presilovku Hana Fančovičová, o päť minút neskôr uspela v početnej výhode aj Nikola Janeková. 

V druhom dejstve mala o niečo viac práce slovenská brankárka Lívia Debnárová. Smerovalo na ňu osem nemeckých striel, ale ani jednu z nich nepustila za chrbát a v 33. minúte sa tešila so spoluhráčkami z tretieho gólu. Po prihrávkach Tatiany Blichovej a Sandry Haluškovej rozvlnila sieť Barbora Kapičáková. 

Slovenské dievčatá pred treťou tretinou vedeli, že triumf o dva góly by im nestačil na štvrťfinále. Preto v záverečnej dvadsaťminútovke pokračovali v ofenzívnej hre a pridali ďalšie presné zásahy. V 42. minúte sa presadila stále iba 14-ročná Ema Tóthová a v 45. minúte druhýkrát skórovala kapitánka Fančovičová, ktorá vyhnala nemeckú brankárku Felicity Lubyovú na striedačku. V 53. minúte Nemky skorigovali nepriaznivý stav zásluhou Yvette Reicheltovou, ale posledné slovo mala Kapičáková. Presnou bekhendovou strelou uzavrela na konečných 6:2. 

Slovenky sa vďaka víťazstvu o štyri góly posunuli v tabuľke B-skupiny na konečnú druhú priečku. Pomohol im k tomu fakt, že v rámci minitabuľky troch trojbodových tímov (Slovensko, Švajčiarsko, Nemecko) mali najlepšie skóre. Prvenstvo v skupine si postrážili Češky, ktoré vo štvrtok zdolali Švajčiarky 2:0.

Výkonnostne silnejšiu A-skupinu ovládli suverénne Američanky, ktoré doprevadili do semifinále aj Fínky. Tretia Kanada narazí vo štvrťfinále na Slovensko, štvrté Švédsko vyzve Česko. Švajčiarsko a Nemecko čakajú súboje o záchranu.

MS hráčok do 18 rokov – B-skupina (Middleton/USA)

Nemecko - Slovensko 2:6 (1:2, 0:1, 1:3)
Góly: 
11. Liangová (Mayerová, Willeitnerová), 53. Reicheltová (Kleinová) - 12. Fančovičová (Janeková), 17. Janeková (Fančovičová, Hudáková), 33. Kapičáková (Blichová, S. Halušková), 42. Tóthová (Tomaštíková), 45. Fančovičová (Plankenauerová, Hudáková), 57. Kapičáková.
Vylúčené: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 20:30, rozhodovali: Stapletonová (Kan.), Novotná (ČR) – Anex Dit Chenaudová (Švaj.), Smetková (ČR), 213 divákov. 

Zostavy

Nemecko: Lubyová (45. Brammenová) - Schricková, Mayerová, Schmidtová, Schaffrathová, Mannsová, Eggerová, Thierolfová Fernandezová, Pietschmannová - Voigtová, Sterziková, Roseová - Hackelsmillerová, Willeitnerová, Liangová - Gottfriedová, Grussová, Reicheltová - Kleinová, Burgeová, Stoberová. Trénerka: F. Buschová.
Slovensko: Debnárová – Stern, Janeková, S. Halušková, Mateičková, Macková, Krákorová, M. Nemčeková – Hudáková, Fančovičová, Plankenauerová – Blichová, Dobiašová, Kapičáková – Donovalová, Tóthová, Tomaštíková – Taricsová, Jancsóová, Štrbáková. Trénerka: G. Sabolová. 

Konečná tabuľka B-skupiny

1. Česko 3 3 0 0 0 12:2 9 - postup do štvrťfinále
2. Slovensko 3 1 0 0 2 7:9 3 - postup do štvrťfinále
3. Švajčiarsko 3 1 0 0 2 3:4 3
4. Nemecko 3 1 0 0 2 5:12 3

Gól Fančovičovej na 1:1

Gól Janekovej na 2:1

Gól Kapičákovej na 3:1

Gól Kapičákovej na 6:2