Matoušek uhasil prešovskú eufóriu, nováčik však nevzdáva boj o belasý skalp (FOTO)

Dlhých 27 rokov čakali fanúšikovia prešovského hokeja na play-off zápas. Aj napriek dvom prehrám v Bratislave pripravili svojim hráčom skvelú kulisu, v ktorej si siahli hráči Grotta na dno svojich síl a veľa nechýbalo, aby pripravili prekvapenie na úkor veľkého favorita.

Prešovčania nastúpili do tretieho štvrťfinále nebojácne a eufóriu v hale podporil v trinástej minúte úvodným gólom Michnáč. Slovan síce v druhej tretine skóre otočil, no ukrajinsko-ruská spolupráca Lialku s Glazkovom posunula zápas do predĺženia. V ňom Šarišania nevyužili presilovú hru a deväť sekúnd po návrate Kytnára z trestnej lavice dotlačil za chrbát brankára Petríka puk dôrazný Matoušek.

„Stál som pred bránkou a videl som tam dorážať puk Kytnára. Ja som sa dotkol puku možno aj vo chvíli, keď už bol za bránkovou čiarou. To je ale jedno, podstatné je, že tam prepadol,“ okomentoval rozhodujúci moment zápasu jeho autor.

To, ako sa presne dostal puk do bránky, nevedel bezprostredne po zápase ani brankár Roman Petrík. „Fakt neviem. Musím si to pozrieť na videu. Mrzí ma, že sme predtým nevyužili presilovku a neboli sme tým mužstvom, ktoré to ukončí. Celkovo sme však odohrali super zápas a hrali sme to, čo sme si povedali. Zaslúžili by sme si aspoň jedno víťazstvo. Už druhý zápas na Slovane sme boli blízko k prekvapeniu a teraz to bolo z našej strany ešte lepšie. Prišla fantastická kulisa, diváci si to užívali a halou sa valili mexické vlny. O to viac mrzí, že sme to nedotiahli do konca. “

Aj podľa strelca prvého prešovského gólu Alberta Michnáča gradujú výkony Grotta od zápasu k zápasu a priebežný stav série 0:3 je preto pre extraligového nováčika krutý. „Je to veľká škoda. Odohrali sme dobrý zápas, dotiahli sme to do predĺženia, ale nedotiahli sme to do konca. Mali sme tam presilovú hru a aj sme vyhrali buly, ale potom som urobil chybu v strednom pásme, nedokázali sme vyviezť puk do bezpečia a napokon tam padol taký blbý gól,“ povzdychol si 23-ročný odchovanec pražskej Sparty.

Hráči Slovana možno v treťom súboji série herne neohúrili, no čo je podstatné, dokázali si nájsť cestičku k víťazstvu.

„Bolo to veľmi ťažké a určite sme si neželali, aby sa dostal zápas do predĺženia. V ňom chlapci našťastie dobre ubránili oslabovú hru a potom sme rozhodli. Nehrali sme to, čo sme chceli. Šliapu nám po krku a nesmieme byť z toho zaskočení. Potrebujeme pridať a verím, že vo štvrtom zápase to bude lepšie. Akoby sme ostali zaskočení a v stredu po nich musíme ísť intenzívnejšie. Verím, že to ukončíme,“ zamyslel sa strelec druhého gólu belasých Martin Belluš.

Podľa Tomáša Matoušeka však vyrovnané zápasy neprekvapujú. „Deje sa to, čo sme aj čakali. Prešov je v defenzíve veľmi dobrý a dokáže nás aj zatlačiť. Toto je play-off, ale podstatné je, že máme tri víťazstvá. Teraz sa musíme pripraviť na ďalší veľmi ťažký zápas v búrlivej atmosfére. Musíme sa opäť sústrediť a nechať na ľade všetko.“

Do stredajšieho duelu nastúpia Prešovčania s nožom na krku, no podľa brankára Romana Petríka by sa mohli inšpirovať Michalovcami. Tie rovnakú situáciu zvládli a vo štvrtom zápase proti Košiciam uspeli.

„V hokeji sa už udialo kadečo. Nechceme ešte končiť sezónu a verím, že si vezmeme príklad z Michaloviec,“ poznamenal Petrík, ktorý prevzal rolu tímovej jednotky po zranení Nikitu Bespalova. „Neteší ma, že to prišlo za takýchto okolností, ale som tu na to, aby som podržal mužstvo. Chlapci predo mnou odvádzajú parádnu robotu, ja sa im snažím pomôcť. Hráme naozaj dobre a škoda len, že chýbajú tie víťazstvá. “

Ako doplnil Albert Michnáč, Prešovčania chcú získať minimálne jedno víťazstvo v sérii hlavne kvôli skvelým fanúšikom. „Pred takýmto publikom sa zápasy nevypúšťajú. Neskladáme hlavy a zápasy proti Slovanu berieme aj prestížne. Chceme ich zdolať a verím, že sa to podarí.“

S urputným odporom súpera počítajú aj Bratislavčania. Tí však môžu byť vzhľadom na vedenie 3:0 v ideálnom psychickom rozpoložení. „Určite je to nejaká psychologická výhoda, ale v hokeji sa už stalo kadečo a nesmieme to nechať na náhodou. Víťazstvo nám len tak nedarujú, ale urobíme všetko preto, aby sme sériu ukončili,“ dodal T. Matoušek.

 


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
3
29 (6,90 %)
Strely na bránu Strely na bránu
43 (6,98 %)
39 (92,86 %)
Zákroky Zákroky
26 (92,86 %)
0/5 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/4 (25,00 %)
3/4 (75,00 %)
Oslabenia Oslabenia
5/5 (100,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
+ 30,44,24,25,49,84 / - 33,24,18,16,82
  • 21:20
  • 1:1
  • PH1
+ 30,83,63,8,48,49 / - 33,96,4,48,88,16
  • 33:12
  • 1:2
3. tretina
Predĺženie
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria