Kempy SZĽH: Štvrtý turnus s obrou porciou hokeja i reprezentantkou medzi dorastencami

NÁMESTOVO (SZĽH) – Po veľkonočnej prestávke privítala námestovská bublina ďalších mládežníckych účastníkov v rámci prípravných kempov pod záštitou Slovenského zväzu ľadového hokeja. Tentoraz iba dorastenecké výbery Žiliny a Prievidze, keďže PCR testovanie pred príjazdom odhalilo prítomnosť koronavírusu u ďalších dvoch potenciálnych účastníkov. Prítomné tímy napriek tomu využili štvordňový pobyt štvrtého turnusu naplno.

Po príchode sa rozdelili na dve skupiny. Vytvorili štyri zoskupenia – Žilina žltí, respektíve zelení a Prievidza bieli, respektíve čierni – ktoré si zakaždým dopoludnia od piatka do nedele zahrali Oravské hokejové hry, teda turnaj každého s každým v atraktívnom formáte troch proti trom na 3x10 minút. Vo štvrtok, piatok i v sobotu popoludní absolvovali oba tímy klasické zápasy na 3x20 minút.

„Formát, ktorý sme zvolili, všetkým vyhovoval. Chlapci stále museli jazdiť, čo bolo skvelé. Do bubliny prišli, aby si po dlhom čase opäť schuti zahrali. A to sa podarilo. Na ľade sme boli naposledy v decembri, pobyt v jednom spoločenstve nám už chýbal. Bublina je starostlivo pripravená aj zabezpečená. Poskytuje zázemie na reprezentačnej úrovni v rámci mládežníckych kategórií, čo je inšpiratívne pre každého jedného z účastníkov,“ hodnotil prievidzský kormidelník Dušan Žember.  

Súčasťou jeho kádra bola aj 18-ročná Ema Jašková. Šikovná ľaváčka, ktorá sa v konkurencii mladších spoluhráčov nestratila. V šiestich dueloch strelila jeden gól a pridala plusový bod. Na prelome rokov 2019 a 2020 bola súčasťou slovenskej ženskej reprezentácie do 18 rokov na majstrovstvách sveta v Bratislave. „Ostal som príjemne prekvapený, že po dlhodobom výpadku stíhala s chlapcami-dorastencami. Pochválili ju aj tréneri Žiliny, že zápasy dokázala fyzicky zvládnuť. A hráči si na ňu dávali bacha. Ema má svoju kvalitu. Verím, že bude drieť a dotiahne to do ženskej reprezentácie,“ doplnil Dušan Žember. 

Oravské hokejové hry v rámci štvrtého turnusu vyhrali Žilinčania hrajúci v zelených dresoch pod vedením trénera Róberta Reháka. Jeho zverenci uspeli aj vo všetkých troch klasických konfrontáciách na 3x20 minút. Obetavo hrajúcu Prievidzu zdolali postupne 4:2, 3:2 po nájazdoch a napokon 6:1. „Za účasť v Námestove sme veľmi vďační. Mali sme tu byť už dvakrát, zakaždým sme však mali v tíme pozitívny prípad. Teraz nám to vyšlo a hoci mohli prísť len dva tímy, čas sme využili maximálne efektívne. S Prievidžanmi sme odohrali vyrovnané stretnutia. Milo ma prekvapili, bojovali, boli nepríjemní. Naši chlapci si to po mesiacoch bez hokeja náramne užili,“ hodnotil Róbert Rehák.

Na hráčoch bolo vidno obrovské nasadenie. Duelom nechýbala dynamika ani súťaživosť, ktorá zdobila predovšetkým súboje vo formáte 3 proti 3. Za Oravské hokejové hry si hráči jednotlivých zoskupení napokon prevzali aj pamätné poháre. „Je strašná škoda, že v tejto dobe nemôžeme trénovať ani hrať. Chlapcov nebolo treba do ničoho hnať. Hrali naplno. Občas síce skôr hurá hokej, ale dali do hry srdiečko. Sršala sa z nich obrovská chuť odohrať čo najviac, na čo sa veľmi dobre pozeralo. Napriek vysokej vyťaženosti náročnosť turnaja fyzicky zvládli,“ doplnil Róbert Rehák.

S organizáciou podujatí v Námestove pre paralyzovanú hokejovú mládež pomáhajú aj regionálni inštruktori SZĽH pod záštitou Romana Sýkoru. Od minulého štvrtka do nedele sa spolu s ním zúčastnil na turnaji Roman Tvrdoň. V dvojzastúpení budú inštruktori pôsobiť v Námestove aj počas budúcotýždňového kempu. „Napriek každodennej agende, ktorú zastrešujú naši inštruktori v regiónoch, sme sa rozhodli pomôcť s organizáciou kempov v Námestove. Do bubliny prichádzajú mládežnícke kluby zo všetkých kútov Slovenska. Inštruktori s nimi pravidelne komunikujú, sú im nápomocní. Aj preto sme videli zmysel v zapojení našich kapacít do organizácie kempov. Zároveň sme radi, že sme mohli odbremeniť športové oddelenie SZĽH, s ktorým na prípravách spolupracujeme,“ povedal Roman Sýkora.