Belluš skrotil neposlušného motýľa, Riečický si pýta pozíciu jednotky

KOŠICE - Záver roka 2020 strávili košickí hokejisti v pochmúrnej atmosfére troch prehier, no do toho nového vykročili výrazne lepšie. V Miškovci otočili z 2:4 na 5:4 a v domácom súboji 28. kola zdolali lídra z Popradu presvedčivo 4:0.

K víťazným výkonom dopomohlo aj novoročné gólové vzkriesenie útočníka Martina Belluša. Zatiaľ čo do Silvestra mal na svojom konte iba jediný gól, v roku 2021 sa strelecky presadil v oboch dueloch. 

„Hádam to bude môj rok a tímu pomôžem gólmi častejšie,“ pousmial sa 29-ročný odchovanec Spišskej Novej Vsi, ktorý potvrdil povesť „lovca kamzíkov“. V tejto sezóne strelil Popradu dva zo svojich troch gólov, vlani sa presadil proti svojmu bývalému klubu dvakrát. „V Poprade som hrával a poznám tam viacerých hráčov. Celkovo si to proti nim užívam a dá sa povedať, že sa mi proti ,Vošvecovi' darí.

Svojho bývalého spoluhráča Tomáša Vošvrdu tentoraz prekonal pohotovou strelou do odkrytého priestoru v 38. minúte zápasu. 

„Mal som tam odkrytú bránku, ale puk skákal a krútil sa ako motýľ. Nebolo ľahké trafiť ho správne a som veľmi rád, že mi to napokon sadlo. Netajím, vydýchol som si. V tejto sezóne mi to totiž strelecky nejde a o takéto strely sa z tej strany snažím už od úvodu ročníka,“ odfúkol si Belluš, ktorý nezabudol oceniť kvalitný výkon celého tímu. „Dodržiavali sme systém, hrali sme to, čo sme hrať chceli a vyšli nám aj presilovky. Vraveli sme si, že budeme hrať jednoducho a nevymýšľať zbytočné veci. Veľmi nám pomohol prvý gól,  ktorý nás nakopol a nasmeroval na správnu cestu.“

Podľa trénera Jana Šťastného išlo o vôbec najlepší košický výkon sezóny. „Mali sme emócie, bojovnosť a systém. Od prvej minúty sme išli za víťazstvom. Oceňujem výkon celého tímu podporený brankárom Dominikom Riečickým.“

Dominik Riečický podal proti Popradu skvelý výkon. Zdroj: Jäzva

Dvadsaťosemročný košický odchovanec dosiahol v doterajších dvanástich zápasoch priemer 1,77 a úspešnosť 94,28 percenta. Proti Popradu zneškodnil všetkých 26 striel a vychytal svoju druhú nulu sezóny.

„Chytalo sa mi výborne, ale vyzdvihnúť musím výborný, tímový výkon. Chlapci zblokovali veľa striel a určite mi pomohli. Súper nás trochu zavrel v úvode druhej tretiny, ale po druhom góle sme to mali vo svojich rukách,“ skonštatoval Riečický, ktorý pridal ku svojej druhej nule sezóny aj asistenciu pri góle Davida Růžičku. „Asistenciu neriešim, pre mňa je dôležité hlavne to, že som pomohol k trom bodom.“

V mikrosúboji o brankársku jednotku s Jakubom Sedláčkom získava Riečický čoraz silnejšiu pozíciu.

„Naše pozície sú dané, ale keď dostanem šancu, tak ju chcem samozrejme využiť. Bojujem predsa aj o zmluvu pre budúcu sezónu a každý dobrý výkon sa preto počíta,“ upozornil Riečický.

„Som veľmi rád, že sme v tryoute získali takto kvalitného brankára,“ vyjadril sa na margo Riečického tréner Šťastný. „Musím vyzdvihnúť prácu našich trénerov brankárov pánov Strharského a Milého. S Dominikom odviedli skvelú prácu a je skvelé mať na tomto poste odchovanca. Vieme totiž, že väčšina tímov sa v bránke spolieha na legionárov. Celkovo však máme kvalitnú dvojicu brankárov a našou jednotkou je naďalej Sedláček. V tejto chvíli má však lepšiu formu Dominik a sme radi, že sa na neho môžeme spoľahnúť.“

Oceliari sú zatiaľ v novom roku s výkonmi spokojní. Zdroj: Jäzva

Skóre zápasu otvoril i uzavrel český útočník Pavel Klhůfek, ktorý sa s pätnástimi gólmi posunul na tretiu priečku extraligových kanonierov.

„Som rád, že mi to padá. Vlani som mal rovnaké šance a puk nechcel spadnúť do bránky. Viem, že je to klišé, ale podstatné sú víťazstvá. Potom je jedno, kto tie góly strelí,“ pousmial sa 29-ročný odchovanec Zlína. 

Košická spokojnosť po zápase kontrastovala s popradským rozladením. Tréner Peter Mikula čakal od svojich zverencov úplne iný výkon.

„Výsledok hovorí jasnou rečou o tom, že sme dnes hrali bez emócií, nasadenia, dôrazu i efektivity. Víťazstvo súpera je zaslúžené," skonštatoval strohým spôsobom Mikula. 

Ani podľa obrancu Daniela Brejčáka neboli hráči spod Tatier vo svojej koži a strata trojzápasovej víťaznej série tak bola logickým následkom.

„Košice hrali veľmi dobre a nepúšťali nás ku svojej hre. V druhej tretine sme mali dobré šance a týkalo sa to aj mňa. Nepadlo nám to však a nebol to náš deň. Verím však, že v ďalšom zápase ukážeme opäť našu kvalitu,“ zakončil 34-ročný popradský odchovanec.


Prehľad zápasu

4
Góly Góly
0
36 (11,11 %)
Strely na bránu Strely na bránu
26 (0,00 %)
26 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
32 (88,89 %)
2/5 (40,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/5 (0,00 %)
5/5 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/5 (60,00 %)
35/55 (63,64 %)
Vhadzovania Vhadzovania
20/55 (36,36 %)
Kompletný prehľad zápasu

Súvisiace články